Reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke  nemen op donderdag 6 juni aanstaande
deel aan de intocht van de 41e editie van de Goirlese Wandelavondvierdaagse. Ze lopen voorop in de optocht vanaf het Oranjeplein naar het grasveld bij het Van Hogendorpplein (wijkcentrum De Wildacker). Door hun deelname wordt de intocht een extra feestelijk evenement.
Reuzen en reuzinnen bestaan al eeuwen. Ze zijn gebaseerd op een eeuwenoude traditie. In Nederland zijn er momenteel  35 reuzen en reuzinnen. In de regio Midden Brabant bevindt zich de grootste concentratie met 13 reuzen, reuzinnen en kleine reusjes.  In Europa zijn er volgens uiteenlopende schattingen tussen de 4500 en 8500 reuzen en reuzinnen.

De Goirlese reuzin en de Rielse reus komen voort uit een reuzenproject dat in 2012 in gang werd gezet. Op 23 mei 2015 presenteerde Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel vol trots de reus en de reuzin in het gemeentehuis van Goirle. Ze zijn toen ook symbolisch ingeschreven in het bevolkingsregister en daarmee officieel inwoners van Goirle en Riel geworden. De Rielse reus Toon mee ’t vèèreke is verbonden met de patroonheilige van de kerk in Riel, Antonius met het varken. Antonius is onder andere de beschermheilige van varkens, huisdieren en leerlooiers. De naam van de Goirlese reuzin is een  fantasienaam, maar ook verbonden met Abcoven, de oudste heertgang van Goirle. Volgens een oud verhaal zou ene Johanna daar ooit bewoonster van het kasteel van een reus zijn geweest.
Stichting Culturele Manifestaties Goirle / Reuzengilde Goirle en Riel